Calamars Farcis eller Blæksprutten Olsen- med lækkert fyld af sydens sol

Tirsdag er en vigtig dag, så ankommer den lokale slagter, fiskemanden og ostevognen. Her i landsbyerne kører der FoodTrucks rundt, og sikrer friske råvarer til de franske husholdninger, og dermed også forsyningerne til mit køkken.

I tirsdags lod jeg mig friste af blæksprutterne; sådan en karl må jeg give mig i kast med! Olga stod heldigvis bi med et par tips og tricks, dejligt.

Det lyder indviklet og svært, men er faktisk ganske enkelt at tilberede, og belønningen for den helt unikke umami smag er det hele værd. Server retten for din elskede, eller særlig gode venner, og de vil kaste Michelin stjerner efter dig!! Retten er absolut også egnet til at tilberede sammen med  børn. Måske du husker sangen om Blæksprutten Olsen?

118

(Opskriften er per sprutte)

Du skal bruge;

Beregn en sprutte ( ca 15 cm ) per person (alt efter størrelse på sprutten, hvis det er små sprutter, så beregn 4 til hver, )

2  skiver daggammelt brød

1 1/2dl hvidvin

2 fed hvidløg (finthakket)

1 lille finthakket løg

1 håndfuld gode sorte oliven ( helst tørrede og for himlens skyld ikke de billige dåse/glas oliven)

2 skiver god serrano skinke, skåret i tynde strimler

2 spsk finthakket persille, basilikum, oregano, timian (hvad du har, gerne en blanding)

1 lille kvist timian til saucen

2 grofthakkede modne tomater

salt og peber

Olivenolie og smør til stegning

1 glas kølig hvidvin til kokken!

079

1. Først skærer du hovedet af blæksprutten sådan at du kan trække spruttens inderste med ud. Nu skyller du dyret godt, og med fingrene renser du den indvendige side af sprutten. Prøv om du med lidt snilde kan “vende frakken” på kræet og skylle godt. Hvis sprutten har fangarme, skærer du armene af og fjerner også sugekopperne. Armene kan hakkes med og bruges som fyld.

2. Brødet lægges i blød i 1/2 dl hvidvin. Løg, hvidløg, serranoskinke og evt. fangarme hakkes fint.

3. En pande varmes godt op, og smør og olie kommes på panden. Dernæst svitser du hvidløg,serrano strimlerne, løg og fangarme i et par min. Klem væden af brødskiverne, og smuldr og tilsættes fyldet på panden.  Tilsæt lidt salt og peber. Skru ned for varmen og lad fyldet  stille simre i fem min. Sluk og lad sprutteblandingen køle af. Du kan jo dække bord imens, eller nippe til et glas hvidvin!!!085

4. Fyldet fra panden blandes med finthakkede krydderurter, og hele molevitten fyldes ind i sprutten, som  du lukker med  tandstikkere eller kødnåle.

5.En god stegegryde varmes op, og smør/olivenolie brunes af. Den farserede blæksprutte svitses hurtigt ( rums med gryden så sprutten hele tiden er i  bevægelse), herefter kommes tomater og oliven i gryden, tilsæt timiankvist og lad simre en halv times tid. Hvis væden forsvinder undervejs, hælder du lidt hvidvin i gryden, så den  ikke brænder tør.

086

Smag til sidst saucen til; måske mangler der lidt salt og peber? Hvis du kan fornemme engle-sang, er  retten klar til servering!

Du kan servere salat, nybagt brød eller ris til. Glem ikke hvidvinen.

Bon Appétit

091

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s