Rødbeder og spidskål i alskens farver og “mormor med slaw-i”

Salatværksted med slaw-i
Høstmarked Søris 2013 015

Både rødbeder og spidskål egner sig godt til arbejde med i børnehøjde, og de fleste børn sætter stor pris på at få den vigtige opgave det er, at snitte og hakke i kål og rødbeder. Olivia gav den fuld gas med urtekniven og snittede løs for at vi kunne fylde salatskålene op med smagsprøver i søndags på høstmarked på Søris.
Høstmarked Søris 2013 016
Rødbeder er helt fantastiske, findes i mange forskellige farver selvom de fleste af os nok kun har set de røde af slagsen. På Søris dyrkes alle farver og især de bolchestribede rødbeder kan få børn til at fatte interesse for knolden. Rødbeder kan indtage en mere ydmyg plads som tilbehør til pålæg eller hovedret, eller med rette, indtage førstepladsen som hovedret. Rødbeder kan spises rå, kogte eller bagte. Syltede rødbeder er også et helt eventyrligt godt tilbehør til alt fra leverpostej og som topping på fisk. Rødbeder i dessertkøkkenet er også helt oplagt, selvom nogen vil synes det er lidt vovet. Rødbeder og dessertkøkken vender vi tilbage en anden gang.
Høstmarked Søris 2013 004
Spidskålene havde vi i to farver: den traditionelle grønne og den mere frække røde spidskål. Mange gættede da også på, at det var en rødkål vi havde i salatskålene. De nyhøstede spidskål er knasende, saftige og sprøde, så de kan virkelig give ”knas” på tænden efter flere skønne salater. Prøv også at grille spidskålen, enten på en grill pande eller på kuglegrillen. Når du har fjernet de yderste blade, skærer du kålen midt over på langs. Pensl med lidt olivenolie og drys med lidt salt og krydderi efter smag. Derefter lægger du kålen med snitfladen ned på grillresten. Hvor meget du vil have din spidskål grillet kan du bedst selv afgøre, men en 10 minutters tid plejer at være nok til at den stadig er sprød. Spis den grillede sag med smør (!) eller en vinaigrettedressing, eller en dip rørt at yoghurt med chili og spidskommen, smagt til med salt og peber.
Prøv også at bruge den røde spidskål næste gang du skal lave coleslaw. Det giver et nyt farvepift på en gammel traver.
Savojkålen er en lidt overset kål men er faktisk utrolig anvendelig til både det mere traditionelle danske køkken som til det asiatiske køkken hvor kålen strimles og steges ved høj varme i en wok. Vi valgte, at lade savojkålen indgå som en del af kålsalaten.

– Og nu til opskrifterne:

Rødebedesalat med en skarp kant
Kogte eller ovnbagte rødbeder
1 skalotteløg
2 fed hvidløg
1-2 spsk store kapersbær
en håndfuld smuldret gedefeta fra Kirk
1 håndfuld finthakket grønkål til pynt
Vinaigrette:
½ citron
1 spsk dijonsennep
1 spsk vineddike
3 spsk olivenolie
Salt og peber

Rødbederne vaskes og ordnes. Koges møre i rigeligt vand tilsat salt og 1 laurbærblad. Skalotteløget pilles og hakkes fint. Hvidløgene slås med kanten af en kniv og hakkes fint. Gedefeta smuldres i stykker som du synes. Grønkålen skylles i flere hold koldt vand, tørres eller slynges evt i en salatslynge og hakkes til pynt.
Når rødbederne er kogte men stadig med ”bid” i, hældes det kogende vand fra og nu overhældes rødbederne med iskoldt vand. Kuldechokket gør det lettere at løsne rødbedeskindet. De afkølede rødbeder hakkes i tern alt efter hvor fint efter smag og behag.

Ingredienserne til vinaigretten piskes sammen og smages til. Til sidst vendes rødbederne, skalotteløg, kapers og hvidløg sammen og vinaigretten overhældes. Pyntes med finthakket grønkål og den smuldrede gedefeta.
Hvis du vælger at koge rødbederne, skal du være opmærksom på at kogetiden kan variere alt efter hvor friske rødbederne er. På Søris er rødbederne friske fra mark, så kogetiden er ca 35 m. Men hold øje med rødbederne medens de koger, og prik i dem af og til.
Ovnbagning giver rødbeden en mere sødmefyldt smag men det kan være lidt mere vanskeligt at få skrællen af, selv efter en tur i koldt vand som ved de bagte rødbeder.
Tips: Rødbedesalaten bliver bedst når den får lov til at ”trække”, så lav gerne en stor portion og gem noget til næste dag.

Salat med spids – og savojkål med mormor-dressing med slaw-iGrøn og hvid spidskål
Savojkål
1 dl piskefløde
½ økologisk citron saft af
1 lille fed hvidløg
2-4 spsk rørsukker
Salt og peber

Spidskål og savojkål ordnes, -dvs. de yderste blade fjernes og kålen skylles og slynges tør. Med en skarp kniv deles kålen i kvarte og snittes fint. Den fintsnittede kål lægges i en salatskål og kålen drysses med et nip salt og sukker. KUN et nip! Salt og sukker får de svovlholdige forbindelser til at forsvinde (det er de stoffer børn ikke bryder sig om)

Imedens rører du mormor med slaw-i sammen:
Piskefløden tilsættes citronsaft, 2 spsk rørsukker. Dressingen røres sammen og nu skal du bruge dine smagsløg og smage til.Smagen skal være en pikant balance mellem det sure fra citronen og det søde fra sukkeret. Måske skal du bruge 4 spsk sukker før smagen er sur-sød. Finthakket hvidløg tilsættes og til sidst smages til med salt og peber. Når dressingen skal bruges til kål, der jo har en lidt skarpere smag end almindelig hovedsalat, skal dressingen være mere skarp i smagen. Det bedste trick er, at tage et lille stykke kål og dyppe i dressingen. Når det smager ”uhmmm” så er den hjemme. Dressingen sættes på køl i 10- 15 minutters tid og er i mellemtiden blevet tyknet og cremet. Nu hældes mormor-med-slaw-i over kålen og er klar til servering!

Godt træt af alt snitteriet til salatværkstedet, havde Olivia overskud til at besøge snitteværkstedet, se her hvad hun fik ud af det:
Høstmarked Søris 2013 036

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s