Solmodnede abrikoser med røde kinder

Her i landsbyen bor der en ganske vidunderlig fransk kvinde,- Madame O.  Umiddelbart ser hun ikke særlig fransk ud (undskyld), hun  er meget lille og ganske lys i huden  med et vidunderligt rødt hår. Første gang jeg bemærkede hende var, da jeg for jeg ved-ikke-hvilken-gang var på jagt efter vilde asparges. Mit jagtheld havde været ikke-eksisterende i flere år, og en dag på vej ud af landsbyen mødte jeg Madame O med favnen fuld af asparges. På mit gebrokne og ubehjælpsomme fransk lykkedes det mig at få forklaret hende, at jeg ikke kunne finde de vilde asparges. Madame er en stor gourmand og gav straks et kursus i at botanisere efter vilde lækkerier i omegnen. Bundtet med de vilde asparges skiftede ejer, og jeg fik nøje instrukser i, hvordan man tilbereder en perfekt asparges-omelet. Hermed blev et stærkt venskab knyttet. Den historie får du en anden dag.

DSC_0800

Lige nu er det højsæson for blandt andet abrikoser, der har røde kinder og smager både frisk og sødt. Solvarmede, solmodnede abrikoser. Når vi er her i sæsonen, elsker vi at spise abrikoser, masser af abrikoser. På torvet kommer de lokale producenter og tílbyder dagens høst af frugt og grønt. Lige nu er det mest abrikoser og ferskner, der er på torvet. Vi tilbereder den kindrøde abrikos som grillet tilbehør til salater og kød, og spiser dem som en del af frisk frugtsalat eller på yoghurt om morgenen. I en kyllinge-tagine er  friske abrikoser absolut et plus at tilsætte, de supplerer med en særlig sødmefyldte syrlighed.

20 juli 2013 039

I løbet af dagen kan man snacke en abrikos eller to, og når kroppens celler er ved at være mætte af abrikoser, starter man syltning af abrikoser. Hjemmelavet abrikosmarmelade er skøn sommer på glas, midt i vinterens kulde og tristhed. En lækker abrikosmarmelade er skønt tilbehør til frisk hjemmebag, pandekager, og selvfølgelig, til alverdens oste.

På den daglige luftetur med de to trofaste følgesvende møder vi en glad Madame O, der spørger om jeg har lyst til at få lidt abrikoser med hjem? Jo, mange tak da! Så af sted til abrikostræerne for at høste de solmodnede, rødkindede frugter. En enkel eller to når aldrig i kurven, men ender i min mave. Man skal jo smage, om kvaliteten er i orden. Og det er den! Her er ren frugt, produceret uden anden udefrakommende tilsætning end en god portion kærlighed. Madame O har selvfølgelig flere havelodder, spredt rundt omkring foran det store hus, de bor i. Her har man jo haver flere steder,  og  det er faktisk ganske smart. Nogle afgrøder kræver læ, andre skal have meget vand, og de fleste haver nyder her godt af et sindigt vandingssystem, der er grundlagt helt tilbage i 1300-tallet, sikkert af barfodede sandal-kutte-klædte munke. Så Madame har selvfølgelig nøje planlagt, hvilke afgrøder, der skal være i de forskellige haver. Godt i læ af bakker og knoldede vinmarker har fruen blandt andet de tre abrikostræer, som jeg får lov at høste fra.

Abrikoser fra Madame O

Abrikoser fra Madame O

Beriget med en hel kurvfuld af nyplukkede abrikoser får jeg ganske meget lyst til  lækker hjemmelavet tærte. Med kun en lille smule sukker trænger den frugtige sødme fra abrikoserne mere frem, så spar på sukkeret 🙂

Claufoutis aux abricot (man kan sagtens bruge blommer, ferskner, nektariner, figner, kirsebær etc)

(1 kage til ca 6 ikke alt for sultne personer)

1 stang vanilie

6 æg- øko

100 g rørsukker

100 g mel

20 g smør, smeltet

2½ dl mælk

300-500 g bær

1 spsk florsukker

1 spsk god kirsch eller rom (jeg brugte kirsch)

Kornene skrabes ud af vanillestangen. Æggene piskes sammen med sukker og vaniliekorn.

Melet sigtes i æggemassen under omrøring. Det smeltede smør tilsættes, og rør til det er en glat, ensartet dej. Mælken hældes i under omrøring, tilsæt kirsch.

Frugten skylles, halveres og udstenes. De halve frugter lægges med de røde kinder opad  i et smurt ildfast fad. Dejen hældes over, og kagen bages i en 200 grader varm ovn i 35-40 minutter. Dæk den evt. med stanniol de sidste 10 minutter, så den ikke bliver for mørk. (Vores Franske ovn kender ikke til at justere varmegrader, så mine tærter bliver altid lidt rustikke (læs: mørke))

Lad kagen køle lidt af, og drys med florsukker.

Nydes evt. med en god vanillieis.

Et glas kølig Muscatvin er heller ikke af vejen! Bon appetit!

Claufoutis Abricot

One thought on “Solmodnede abrikoser med røde kinder

  1. Pingback: Solmodnede abrikoser med røde kinder | CuisineK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s